Relatie Communicatie

Hoe Houd Je Je Relatie Goed In Tijden Van Stress? 7 Tips

Hoe Houd Je Je Relatie Goed In Tijden Van Stress

Relaties kunnen op zijn tijd flinke stressfactoren zijn. De meest voorkomende stressoren in relaties: onzekerheid over de toekomst, ruzies en gebrek aan inzet van je partner. Dit kan funest zijn voor jullie relatie, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn als jullie erover kunnen praten met elkaar en hier een weg in kunnen vinden om deze stressoren het hoofd te bieden. Hierbij kan het helpen om je cirkel van invloed te vergroten.

De cirkel van invloed en betrokkenheid en je relatie

De cirkel van invloed en betrokkenheid is ontworpen door Stephen Covey, auteur van De 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Covey zegt dat blijvend succes alleen mogelijk is door zeven “eigenschappen” na te streven:

  1. proactieve levenshouding;
  2. doelgerichte inzet (begin met het einde voor ogen);
  3. prioriteiten stellen;
  4. streven naar gezamenlijk profijt (Win-winsituatie);
  5. aandacht voor andermans belangen (Empathie);
  6. profijt uit verschillen halen (Synergie);
  7. voldoende rust nemen en ontspannen (balans tussen productie en productiemiddelen).

1. Proactieve levenshouding

Een proactieve levenshouding betekent dat jij, op basis van een duidelijk beeld van wat jij wilt bereiken (zijn) en een gestructureerd plan, overgaat tot ACTIE. Actie zonder plan is energieverspilling.

2. Doelgerichte inzet

Begin met het einde voor ogen. En stel jezelf de vragen: Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Wat vind je belangrijk? Als jij niet weet wat je wilt, hoe moet de ander dat dan weten?

3. Prioriteiten stellen

Wat als je veel tijd kwijt bent aan mopperen of klagen? Dat is tijd – en energie – die je niet meer in andere dingen kunt steken. Eeuwig zonde dus. Wat nou als er een manier is waarmee jij kunt achterhalen wat jou veel energie kost en wat je niks oplevert? Wat nou als je kunt achterhalen hoe jij meer initiatief kan nemen en meer gedaan kan krijgen?

4. Streven naar gezamenlijke profijt

Een winwinsituatie is een onderhandelingssituatie waarin jij en je partner voordeel kunnen hebben van onderhandelen en samenwerken. De “winst” van de één hoeft niet ten koste te gaan van de ander.

5. Aandacht voor andermans belangen

Je respecteert andermans principes en ethische of morele overtuigingen. Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens of de gedachtegang van anderen. Empathisch vermogen is een vorm van sensitiviteit of inlevingsvermogen. Het empathisch vermogen is een belangrijk element van emotionele intelligentie. Als je je kunt inleven in anderen, dan begrijp je hun emoties beter en kun je effectiever communiceren. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er conflicten.

6. Profijt uit verschillen halen

Als je gezamenlijk profijt uit verschillen kunt halen, dan kun je elkaar aanvullen in plaats van je te ergeren aan de verschillen tussen jou en je partner. En samen kun je altijd meer!

7. Voldoende rust nemen en ontspannen

Door af en toe rust te nemen kan het lichaam herstellen van dagelijkse inspanningen. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling gaat langzamer. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter, waardoor je minder snel ziek wordt. En het verbetert je stemming en dat werkt ook weer in het voordeel van jullie relatie.

Hoe houd je je relatie goed in tijden van stress - vergroot je cirkel van invloed

Wat is de cirkel van invloed en betrokkenheid?

Alles waar jij je in je leven mee bezig houdt, valt binnen je cirkel van betrokkenheid. Dus alles waar jij over nadenkt, alles wat je doet en alles waar je je zorgen over maakt. In jouw Cirkel van Invloed bevindt zich dus alles waar je wel invloed op uit kunt oefenen. De randvoorwaarde is wel dat iets pas in je cirkel van invloed kan bevinden als het ook in je cirkel van betrokkenheid zit. Je kunt geen invloed uitoefenen op iets waar je niet bij betrokken bent. Je kunt dus wel invloed uitoefenen op jullie relatie, maar niet op beslissingen die (bijvoorbeeld) jouw ouders maken omtrent jouw broer en/of zus.

In jullie relatie kun je door middel van jouw acties verandering teweeg brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals jij dat wilt.

Cirkel Van Invloed

De Cirkel van Betrokkenheid

Alles waar jij mee bezig bent valt binnen jouw Cirkel van Betrokkenheid. Zoals promotie op je werk, oorlogen verderop in de wereld, de gezondheid van de mensen om je heen, enzovoorts.

Alles waar jij tijd en aandacht aan schenkt zitten in je Cirkel van Betrokkenheid. Vanzelfsprekend zitten er dus ook dingen in deze cirkel die je graag zou willen aanpakken, maar waar je geen invloed op hebt. Door een cirkel van betrokkenheid te maken kun je makkelijker ‘nee’ zeggen tegen dingen waar je niet bij betrokken wilt zijn. Je kunt op die manier makkelijker afstand nemen.

Jouw cirkel van invloed vergroten werkt positief op jou en je relatie

Voor veel mensen klinkt dat laatste erg interessant, zij willen graag hun leven sturen en meer invloed hebben op hoe de dingen gaan. Dit is niet altijd makkelijk. Soms ben je zelf het grootste obstakel, en wel om de volgende reden; we zijn snel geneigd om onze verantwoordelijkheid af te schuiven.

In zijn boek, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, legt Covey uit dat er een aantal paradigma’s zijn als het gaat om opvoeding.

  • Genetische determinisme: Hoe je bent bepaal je zelf niet, dat zit in je DNA.
  • Psychologische determinisme: Hoe je bent opgevoed bepaald wie je bent.
  • Omgevingsdeterminisme: Iemand of iets in jouw omgeving is verantwoordelijk voor wie je bent.

Zoals je kunt zien ligt in elk van de drie gevallen de verantwoording bij iets of iemand anders. Covey ziet dit anders: vanzelfsprekend zijn sociale paradigma’s van invloed op wie je bent, maar je hebt veel meer zelf in de hand dan dat je weet. Dat is waar het bij de Cirkel van Invloed om gaat.

Om jouw cirkel van invloed te laten groeien is het belangrijk om te beseffen hoeveel initiatief je kunt nemen. Initiatief nemen betekent de verantwoordelijkheid nemen om iets te laten gebeuren.

Jij kunt nu het initiatief nemen om van je relatie iets moois te maken en de stress het hoofd te bieden.

Door proactief te handelen groeit jouw cirkel van invloed. Je bent immers bezig met het uitvoeren van actie, waardoor je mogelijke verandering teweeg brengt.

Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Aanbevolen artikelen