Jamila Ennour

Conflicten, die zoek je niet op, maar ze uit de weg gaan is ook niet goed. Conflicten moet je oplossen om met een opgeruimd  gevoel vooruit te kunnen  komen. De kop in het zand steken werkt niet, is mijn persoonlijke overtuiging.

 

Inspiratiebron

Mijn inspiratiebron is mijn vader. Hij werd vaak door familieleden, vrienden en kennissen benaderd om advies te geven over hoe om te gaan met een conflictsituatie. Hij geeft anderen de ruimte om zelf over een oplossing te laten nadenken. Hij bleef daarbij rustig en de glimlach verdween niet van zijn gezicht. Hij slaagde er keer op keer in mensen een draai te laten maken terwijl kort tevoren de hakken nog in het zand werden gezet. Hij was daarbij zeer betrokken, oplossingsgericht, communicatief en geduldig. Zo voelen mensen zich op hun gemak en zo ontstaat een fijne sfeer om eigen behoefte, wensen en belangen op tafel te leggen. Die sfeer creëer ik tijdens een mediation gesprek om partijen betrokken te houden en uit te nodigen oplossingen aan te dragen.

  

Mediationvaardigheden

De mediation vaardigheden heb ik verworven niet alleen door inspiratie uit eigen omgeving. Voor de toelating tot het Mfn- register (kwaliteitsregister voor mediators) heb ik naast de mediation opleiding, een kennis-toets en een assessment moeten afleggen welke allen succesvol afgerond zijn. Na het assessment gesprek kreeg ik de positieve beoordeling dat ik grote bereidheid heb om partijen te helpen en dat ik in staat ben met de partijen, en dus niet boven de partijen, het gesprek te begeleiden. Deze houding is mijn stijl.

  

Studie Rechten en werkervaring

In Marokko ben ik geboren en op mijn 25ste naar Nederland gekomen. Ik heb daar Rechten gestudeerd met als specialisatie Privaatrecht en mijn titel behaald. Het streven om op te komen voor de belangen van personen of groepen heeft mij doen besluiten om Rechten te studeren.

Het juridische spoor heb ik in Nederland bestendigd.  Naast diverse juridische opleidingen en functies bij de overheid heb ik naast mijn werk de opleiding “Recht en Bestuur” aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd en met succes afgerond en de meestertitel behaald. Twee universitaire opleidingen op twee verschillende rechtsgebieden, Privaatrecht en Publiekrecht, ervaar ik als een verrijking omdat ik snel kan schakelen tussen de verschillende juridische velden. Op dit moment werk ik als jurist bij de overheid en ben sociaal maatschappelijk actief in Fryslân.

Inmiddels heb ik ruim twintig jaar ervaring bij de overheid opgebouwd. Uit werkervaring weet ik dat Rechtspraak tijd en geld kost en de uitkomst onvoorspelbaar is. Juridische procedures vermijden heeft mijn interesse gewekt voor mediation. Gelijk willen halen via juridische procedures kan soms leiden dat je eigen geluk uit handen geeft en dat de rechter daarover beslist. Bij mediation beschik je over zeggenschap om tot een oplossing te komen. Mijn taak als mediator is gesprekken begeleiden om een conflict, zonder juridische procedure, die tijd- en geldrovend zijn, op te lossen.

Het idee om te werken voor Fideliz is ontstaan tijdens een gesprek met Bernadette Keijzer. Wij hebben samen de opleiding mediation gevolgd en na de opleiding hadden wij regelmatig contact om ervaringen uit te wisselen, wat ons heeft doen besluiten de krachten te bundelen om zo binnen Fideliz een breder pakket van diensten te kunnen aanbieden.

Hiernaast ben ik moeder. Mijn  zoon studeert rechten en dat schept een extra band. Voor ontspanning sport ik met regelmaat zowel op de sportschool waar ik krachttraining en spinning doe en daar buiten hardloop. Dat vergroot mijn uithoudingsvermogen en verklaart mijn lange adem.

 

Wat is een MfN-registermediator?

WhatsApp chat