IEMT is een krachtige en doeltreffende methode. Heb je last van vastgeroeste emoties, terugkerende patronen of onverwerkte ervaringen die je dagelijks leven beïnvloeden? IEMT biedt een nieuwe manier om snel en effectief emotionele ladingen los te laten, zonder diep in het verleden te graven. Met deze therapie help ik je om patronen te doorbreken, zodat je met meer rust en vrijheid verder kunt. Lees verder om te ontdekken hoe IEMT werkt en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is IEMT?

Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is een relatief nieuwe, maar krachtige methode binnen de therapeutische wereld. Het is een techniek die gebruik maakt van specifieke oogbewegingen om emotionele lading van bepaalde herinneringen te verminderen of zelfs volledig te neutraliseren. IEMT richt zich op hoe we negatieve ervaringen opslaan en verwerken in ons brein, en helpt deze opgeslagen emoties los te koppelen van die herinneringen. Hierdoor kan je oude pijn, angsten of trauma’s sneller verwerken.

IEMT - Integral Eye Movement Therapy

Wanneer kan je IEMT inzetten?

IEMT is breed inzetbaar, maar vooral effectief bij mensen die vastzitten in terugkerende negatieve gevoelens of patronen. Denk aan stress, angsten, trauma’s, depressie, en zelfs fysieke klachten die een emotionele oorzaak hebben. Ook als je merkt dat je blijft worstelen met bepaalde overtuigingen of gevoelens die je dagelijks functioneren beïnvloeden, kan IEMT verlichting bieden. Het is bovendien een fijne aanvulling op relatietherapie, omdat onverwerkte emoties vaak een grote rol spelen in conflicten en communicatieproblemen tussen partners.

Hoe werkt IEMT?

Tijdens een IEMT-sessie werk je samen met de therapeut aan een specifieke herinnering of emotie die spanning veroorzaakt. Terwijl je je concentreert op deze herinnering, word je gevraagd je ogen op bepaalde manieren te bewegen. Deze oogbewegingen stimuleren het brein op een manier die helpt om de emotionele lading van die herinnering los te koppelen. De ervaring van deze emotie kan hierdoor drastisch veranderen, zonder dat de herinnering zelf wordt gewist.

Wat zo bijzonder is aan IEMT, is dat je niet per se diep in traumatische ervaringen hoeft te duiken. Je hoeft ze niet in detail te herbeleven of bespreken, wat voor velen een veilig gevoel geeft. De nadruk ligt op de emoties die nu nog worden ervaren, en niet op het eindeloos analyseren van het verleden.

De kernconcepten van IEMT

IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is ontwikkeld rondom een aantal kernconcepten die voortkomen uit psychologie en neurologie. De belangrijkste concepten zijn:

1. Identiteit en Emotie

IEMT richt zich op identiteitsniveaus en emotionele blokkades. Het helpt mensen om te werken met diepgewortelde overtuigingen en emoties die vastzitten, vaak zonder dat ze daar bewust van zijn. De therapie onderzoekt hoe iemand zichzelf ziet en welke emoties hieraan zijn gekoppeld, vooral in relatie tot trauma’s en negatieve ervaringen.

2. Patronen van Chronische Emotie

Het uitgangspunt is dat bepaalde negatieve emoties, zoals angst, schuld, of schaamte, vast kunnen komen te zitten in het lichaam en de geest. IEMT helpt om deze patronen te doorbreken door ze bewust te maken en te verwerken.

3. Oogbewegingen en Neuroplasticiteit

IEMT maakt gebruik van oogbewegingen om toegang te krijgen tot specifieke herinneringen en emotionele patronen. Het concept hierachter is dat oogbewegingen neurologische verbindingen in de hersenen kunnen versterken of herschrijven, wat leidt tot een vermindering van de emotionele lading van negatieve herinneringen.

4. Ruimtelijke Tijdsinformatie

Bij IEMT is er veel aandacht voor hoe iemand ervaringen door de tijd heen structureert. Het idee is dat emoties vaak worden vastgehouden door de manier waarop iemand herinneringen heeft georganiseerd in het brein. IEMT helpt om deze structuren te herzien, zodat oude ervaringen minder invloed hebben op het heden.

5. ‘How Did You Learn to Feel This Way?’

Een belangrijk concept binnen IEMT is de vraag: “Hoe heb je geleerd om je zo te voelen?” In plaats van te blijven hangen in de details van de ervaring, richt IEMT zich op het opsporen van de oorsprong van het emotionele probleem. Dit stelt je in staat om je emotionele reacties te veranderen en af te leren om in bepaalde situaties gevoelens te ervaren die niet meer nodig zijn.

Wat kan het mij brengen?

IEMT kan je helpen om los te komen van oude patronen en emoties die je belemmeren in je dagelijks leven. Je kunt je bevrijd voelen van hardnekkige gevoelens zoals schuld, angst of boosheid. Voor veel mensen betekent dit een diep gevoel van opluchting en ruimte om weer verder te groeien, zowel persoonlijk als in relaties. Doordat je de emotionele lading van bepaalde herinneringen vermindert, kun je situaties die vroeger stress of spanning veroorzaakten, nu met meer rust en helderheid tegemoet treden.

Voor mensen in een relatie kan dit betekenen dat er meer openheid en begrip komt, omdat oude pijnen of overtuigingen minder snel naar boven komen in conflicten. Voor individuen kan het een gevoel van emotionele vrijheid brengen, meer zelfvertrouwen en een betere balans in het leven.

Deelname aan IEMT: Ben jij er klaar voor?

Om aan IEMT (Integral Eye Movement Therapy) deel te nemen, zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om ervoor te zorgen dat de therapie effectief en veilig verloopt. Hier zijn enkele algemene voorwaarden die van toepassing zijn:

1. Openheid en bereidheid tot verandering

Je moet bereid zijn om jezelf open te stellen voor de therapie en de processen die daarbij horen. IEMT vereist een actieve betrokkenheid en een open houding om diepgewortelde emoties en overtuigingen te onderzoeken.

2. Geen acute psychische crisis

IEMT is niet geschikt voor mensen die op dat moment een acute psychische crisis doormaken, zoals een ernstige depressie, psychose of andere psychiatrische aandoeningen die direct medisch ingrijpen vereisen. In zulke gevallen is eerst stabilisatie noodzakelijk.

3. Geen zware medicatie die het bewustzijn beïnvloedt

Als je medicatie gebruikt die je cognitieve functies of emotionele reactiepatronen sterk beïnvloedt (bijvoorbeeld zware kalmeringsmiddelen), kan dit het IEMT-proces verstoren. Overleg met je therapeut is hier essentieel om te bepalen of IEMT een geschikte optie is.

4. Bereidheid om emotionele patronen te onderzoeken

IEMT is gericht op het opsporen van patronen van chronische emotionele reacties. Dit betekent dat je bereid moet zijn om naar de wortels van je emoties te kijken en open te staan voor de mogelijkheid dat je onbewust bepaalde patronen hebt aangeleerd die je nu in de weg zitten.

5. Geen recente traumatische ervaringen

Hoewel IEMT effectief is in het verwerken van trauma’s, is het niet bedoeld voor mensen die net een acute traumatische ervaring hebben doorgemaakt. Het brein heeft tijd nodig om een trauma te verwerken voordat het effectief met IEMT kan worden aangepakt.

6. Inzicht in eigen grenzen

Het is belangrijk dat je een goed inzicht hebt in je eigen grenzen en dat je weet wanneer je te veel spanning ervaart. IEMT kan intensief zijn, en het is belangrijk dat je weet hoe je voor jezelf moet zorgen tijdens en na de sessie.

Door aan deze voorwaarden te voldoen, kan de IEMT-therapeut ervoor zorgen dat je het meeste haalt uit de sessies en dat de behandeling op een veilige en effectieve manier wordt uitgevoerd.

Conclusie

IEMT biedt een unieke manier om snel en effectief vastzittende emoties los te laten, zonder dat je dieper in het verleden hoeft te graven dan nodig is. Het kan een krachtige bijdrage leveren aan je persoonlijke groei en welzijn, en is vooral waardevol voor mensen die vastlopen in terugkerende negatieve gevoelens.

Herken je jezelf hierin? Dan kan IEMT een mooie stap zijn naar emotionele bevrijding en meer innerlijke rust.

Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.