Verbeter je relatie met Integratieve Gedragstherapie voor Koppels

Integrative Behavioral Couple Therapy (Integratieve Gedragstherapie Voor Koppels) is een in de Verenigde Staten breed geaccepteerde evidence-based behandeling. IBCT kan worden gezien als onderdeel van wat de ‘derde generatie gedragstherapie’ wordt genoemd. Bij deze derde generatie staat privégedrag centraal, zoals gevoelens en gedachten. Maar in plaats van je te concentreren op het veranderen van dat privégedrag, ga je je richten op de acceptatie ervan. Acceptatie is gericht op de acceptatie van de ander, wat vaak ook acceptatie van de eigen opgewekte gevoelens over de ander met zich meebrengt. IBCT is daarnaast systemisch, omdat het zich richt op de feedbackprocessen (circulariteit) die plaatsvinden in interactie met de ander.

IBCT is een op principes gebaseerde behandeling zonder verplicht aantal sessies. Als jullie snel reageren op de therapie, hebben jullie mogelijk minder sessies nodig. Als jullie ernstige relatieproblemen ervaren, hebben jullie mogelijk meer sessies nodig.

Relatietherapie Integratieve Gedragstherapie Voor Koppels

Overzicht van de sessies

Om het beste resultaat te bereiken, volgen jullie het liefst tien sessies. Dit is exclusief de intake. De sessies duren 90 minuten en vinden bij voorkeur één keer in de twee weken plaats. Op die manier hebben jullie voldoende tijd om de huiswerkoefeningen uit te voeren en te reflecteren op wat jullie in de vorige sessie hebben geleerd. De sessies worden voorafgegaan door de intake.

De intake

De intake bestaat uit een gesprek tussen jullie samen en twee sessies van 90 minuten per persoon apart van elkaar. Tijdens het eerste één- op- één gesprek gaan wij jouw gezin van herkomst opstellen met een familieopstelling d.m.v. houten poppetjes of playmobilpoppetjes, in dit gezin is jouw basis gelegd en om duidelijk te krijgen in welke patronen je terecht bent gekomen en welke dynamieken jou bekend zijn, is het nodig om dit in kaart te brengen. In het tweede één-op-één gesprek gaan we werken met vloerankers en vraag ik je wederom je familie van herkomst neer te leggen. Door middel van vloerankers van vilt die op de grond worden gelegd, wordt de energie en de onderlinge verbinding zichtbaar en voelbaar gemaakt. Dit helpt om de onderliggende dynamieken en patronen binnen het systeem te onthullen. De bevindingen van de één-op-één gesprekken worden kort in een gezamenlijke sessie teruggekoppeld en getoetst. In deze sessie kan ook meteen gestart worden met het traject. Het is prettig om de intake zo snel mogelijk te doorlopen.

De sessies
1+2AcceptatieFocus op beschuldigingen en polarisatie verleggen naar wederzijds begrip en empathie.
Problemen op een rationele manier leren bekijken om acceptatie te bevorderen.
3+4 TolerantieHet vergroten van de tolerantie voor gedrag waar
partners zich bij elkaar aan storen
5+6 Uitwisseling van positief gedragInzicht krijgen in wat de partner gelukkig maakt.
Het aantal positieve gedragingen in de relatie
verhogen en de relatietevredenheid bevorderen.
7+8 Verbeteren van de communicatieEffectief gevoelens leren verwoorden en naar
elkaar luisteren
9+10 Problemen oplossenVersterken van de probleemoplossende vaardigheden
Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.