Relatie

Van Verliefdheid Naar Commitment: Dit Zijn De 5 Fases Waar Jullie Relatie Doorheen Gaat

De 5 fases in een liefdesrelatie

Een relatie blijft nooit hetzelfde als in het begin. Jij en jouw lover veranderen in de loop van de tijd en dit geldt ook voor jullie relatie. Dit zijn de vijf fases waar jullie doorheen gaan.

Het is heel normaal dat jullie relatie ook zijn ups en downs kent. Elke fase ervaren jullie namelijk samen als koppel en maakt jullie alleen maar sterker.

De fases waar iedere relatie doorheen gaat

Van de verliefdheid fase tot de fase waar het lijkt alsof alles even tegenzit. Wij maken het allemaal mee en je hoeft hier geen zorgen voor te maken. Een sterk stel kan de relatie namelijk alsnog laten slagen.

5 fases in de liefdesrelatie

1. Kennismakings- en verliefdheidsfase

In deze fase gaan we veelal helemaal in elkaar op en zien we elkaar door de bekende roze bril. We hebben de neiging om vooral elkaars positieve eigenschappen te zien en uit te vergroten, er treedt verblinding op.

Irritaties worden niet bewust beleefd en uit de weg gegaan door aanpassingsgedrag. Seksuele aantrekkingskracht speelt vaak een grote rol en de hormonen vieren hoogtij. Hierdoor voelen wij ons euforisch en gelukkig. De gemiddelde duur van deze periode is 1 tot 2 jaar.

Fase 2: jullie worden een stel

Nu de hormonen nog steeds door je lichaam stromen zoals de wijn vloeit op een vrijdagmiddagborrel, kunnen jullie niet wachten om enkel en alleen nog van elkaar te zijn en dus besluiten jullie het officieel te maken. Jullie leren elkaar beter en beter kennen, leren op elkaar te vertrouwen en kunnen steeds meer jullie zelf zijn bij elkaar. In deze fase laat je je individuele leven wat meer los, gaan jullie steeds meer rekening met elkaar houden en merk je dat je het veel sneller gaat hebben over “wij” in plaats van “mij”. Net zoals de tijd dat je comfortabel bent op je opleiding, je het allemaal leuk vindt, je overal de weg weet en je alles voor je gevoel wel onder controle hebt. Dit gevoel lijkt dan voor altijd te blijven duren en dit gevoel beschouwen de meesten onder ons als liefde.

Fase 3: Stabiliteit

Zodra je gaat samenwonen, een hypotheek afsluit, je eerste kind krijgt, naar een andere stad verhuist vanwege een nieuwe baan, of samen een andere grote beslissing neemt, merk je hoe afhankelijk je bent van elkaar en dat je moet samenwerken. In deze fase draait alles om teamwork.
Hoe word je een goed team? Door elkaar dingen te gunnen. In een goed hockeyteam gunnen spelers elkaar de bal en zien ze graag dat een ander scoort. Als je een goed team vormt met je partner gunnen jullie het elkaar bijvoorbeeld om (zo nu en dan) gelijk te hebben. Je gunt het de ander om een weekje met vrienden weg te gaan. Je verhuist, ook al is dat verder weg van je eigen werk.

Fase 4: Langdurige liefde creëren

Na een zware fase kom je nu weer in een fase waarbij alles goed voelt. In de vierde fase voelen jullie je helemaal thuis bij elkaar. Een fase waarbij partners samen gaan werken, als gezinsmanagers of door een gezamenlijk bedrijf of als zij met pensioen zijn en samen gaan reizen of naar het buitenland vertrekken. De kans op een symbiotische relatie (al dan niet met destructieve elementen) is hierbij het grootst. Door de samenwerking kan de verbinding extra krachtig zijn door het gezamenlijk doel in de relatie. Dit betekent niet dat jullie niet meer hoeven te werken aan jullie relatie.

Een gevaar van comfortabel zijn, is dat je minder moeite voor elkaar doet. Plan daarom dates in en probeer nieuwe dingen samen.

Fase 5: Onthechting

Zoals fase 1 eigenlijk voorafgaat aan de echte relatie, zo draait fase 5 om wat er komt als de relatie voorbij is: onthechting. Relaties worden op twee manieren verbroken: door een scheiding of door de dood. In beide gevallen moet je je van de ander losmaken. Als je elkaar in vriendschap, zonder bitterheid of wrok kunt loslaten, komt je relatie op een goede manier ten einde. Geduld is daarbij de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt.

Wanneer je vastloopt

Lopen jullie vast in één van bovengenoemde fases? Merk je dat jullie steeds ruziemaken en samen niet tot een oplossing komen? Neem dan eens contact met mij op, misschien heb ik wel een aantal tips voor jullie die jullie verder kunnen helpen.

Bronnen voor deze blog:

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/de-5-fasen-van-iedere-relatie/

https://www.mynd.nu/dit-zijn-de-5-stages-van-een-relatie/

https://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/op-weg-naar-de-individuatiefase-van-liefdesrelaties

https://www.beautify.nl/vijf-fases-relatie-2020/

https://www.beautify.nl/vijf-fases-relatie-2020/
Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Aanbevolen artikelen