Iedereen die een duurzame relatie heeft loopt wel eens tegen relatieproblemen aan, ook al denk je misschien van niet. Het gras bij de buren lijkt immers altijd groener! Niets is minder waar! Iets meer dan 70% van de Nederlanders krijgt te maken met relatieproblemen, klein of groot. In mijn praktijk zie ik een aantal relatieproblemen steeds weer de kop opsteken. Middels deze blog wil ik je laten zien welke de 5 meest voorkomende relatieproblemen zijn, zodat jij kunt zien dat jij echt niet de enige bent.
1. Communicatie
Alles valt of staat op goede communicatie. Het komt veel voor dat partijen niet goed met elkaar communiceren. Als er frustratie is bij één van de partners en deze spreekt dat uit, maar er wordt niet naar geluisterd of over gesproken, dan liggen de relatieproblemen op de loer. De communicatie wordt steeds slechter en de irritaties lopen op. Hierdoor gaat één van jullie lopen trekken aan de ander en de ander trekt zich steeds verder terug. Uiteindelijk zal dit leiden tot een uitbarsting met vaak heftige ruzies tot gevolgd. Blijf dus praten met elkaar! Ook over minder leuke onderwerpen. En spreek vooral uit wat je wel van elkaar verwacht en niet wat je niet wil.
2. Vreemdgaan
Als partners vertrouw je elkaar 100%. Dat is het fijne aan een goede relatie. Wanneer een van de partners is vreemdgegaan wordt alles in één keer anders. De kernvragen hierin zijn: ‘Waarom is jouw partner vreemdgegaan? Is dit iets wat vaker voorkomt? Of is het eenmalig omdat er al langere tijd relatieproblemen zijn?’ Wat de reden ook is, vreemdgaan heeft veel impact op de vertrouwensband binnen een relatie. En één ding is zeker wat eens een basis van vertrouwen, veiligheid en zekerheid was voor jullie, is nu weg… Wat over is, is een bijna niet te verdragen gevoel van verlorenheid, machteloosheid en verdriet. Het is verstandig om nu geen beslissingen genomen op basis van allerlei emoties, te maken. Een onzorgvuldig overwogen besluit kan de toekomst van jullie relatie onherstelbaar beschadigen. Houdt de communicatie, hoe moeilijk dit ook is, open naar elkaar. Realiseer je dat alleen door samen te werken, jullie goed uit deze situatie kunnen komen.
3. Het Seksleven
Intimiteit en seks zijn belangrijk bij een goede en gezonde relatie. Als blijkt dat een van de partners veel meer behoefte heeft aan seks dan de ander, dan kan dit voor relatieproblemen zorgen. Het maakt overigens niet uit of je nu 7 keer per week of 3 keer per jaar tussen de lakens belandt. Het belangrijkste is dat jullie beiden tevreden zijn over jullie seksleven. Praat hierover met elkaar!
4. De Kinderen En De Opvoeding
Kinderen krijgen is het mooiste wat er is, maar het is ook de grootste uitdaging die er is. Eerst waren jullie met z’n tweeën, alles kon en je hoefde met bijna niemand rekenen te houden. Dan opeens is er een kindje in jullie relatie. Dit zorgt voor grote veranderingen binnen jullie relatie. Meer dan de helft van de relaties komt in een relatiecrisis terecht als er kinderen komen. Hoe komt dit? Zie punt 1 Communicatie. Hier vind je een paar handige tips hoe je hiermee om kunt gaan.
5. Broer- Zus Relatie
Een broer-zus relatie of vriendschapsrelatie is een relatieprobleem die veel voorkomt. Beide partners geven erg veel om elkaar, maar de intimiteit is verdwenen. Praten over dit onderwerp vinden partners over het algemeen erg lastig. Een broer-zus relatie wordt vaak vergeleken met ‘een sleur’. De dagen beginnen op elkaar te lijken. Je zit vaak ‘s avonds samen op de bank televisie te kijken, in je comfortabele huiskleding. Moe van het werk, niet per se de behoefte om eens even een potje te gaan zoenen met je vriend of vriendin. Dat was vroeger wel anders! Daarom is het algemene advies: breng je relatie tot leven door je wat meer te gedragen als in het begin van de relatie, toen alles nog goed zat.
Hebben jullie hulp nodig? Vul het contactformulier in en wij nemen contact met jullie op.