Hechting Relatie

Rouwen In Je Relatie; De 6 Fasen Van Rouw

Rouwen In Je Relatie

Partners die relatieproblemen hebben rouwen. Tijdens de sessies wordt dit besproken en maak ik dit inzichtelijk zodat er begrip kan ontstaan hoe het komt dat de één zus en de ander zo reageert. Dat heeft alles te maken met de fase waar zij zich in bevinden en de één is vaak verder dan de ander in het proces, maar hoe kan dit? In deze blog leg ik je dit uit door je te laten zien welke stappen in de verliescirkel er worden doorlopen en hoe verstoorde rouw eruit ziet.

De Verliescirkel bij rouw

De verliescirkel is een hulpmiddel om de verschillende stadia van rouw aan te geven. Voor jou als rouwende is vooral belangrijk om te zien waar en in welke fase, je vastloopt. De manier van hechting in jouw jeugd is hierbij heel bepalend. Durf je contacten aan te gaan met anderen? Blijven die contacten of zijn ze heel vluchtig en oppervlakkig? Durf jij je gevoelens met anderen te delen of houd je deze liever voor jezelf? Jouw manier van hechting komt terug in het rouwproces. Uiteindelijk krijgt iedereen met verlies te maken. Dat varieert van een overlijden, tot het verliezen van een vriendschap. Van het verliezen van een baan tot het verliezen van gezondheid. In deze blog leg ik uit wat de verliescirkel is bij rouw, maar ook wat de cirkel van verstoorde rouw is.

Rouwen in je relatie

Wat zit er in de cirkel?

Dit hele proces wordt weergegeven in een verliescirkel bestaande uit de volgende elementen:

Welkom/contact maken

Als je jouw intreden maakt in deze wereld word je welkom geheten door mama en in de meeste gevallen ook door papa. Dat is jouw eerste contact op deze aardbol.

Hechten/intimiteit

Als je met de jaren opgroeit dan wordt jouw wereldje langzaamaan een grotere wereld. Er komen misschien wel broertjes en/of zusjes in beeld, opa en oma, ooms en tantes, vriendjes en vriendinnetjes. En  in een nog later stadium klasgenootjes, sportvrienden, collega’s, etc. Niet al deze verbindingen zullen altijd even soepel verlopen. Je krijgt te maken met afscheid door bijvoorbeeld verhuizing of de dood of ruzie. Hoe ga je hiermee om? Kun je dit aan of klamp je je vast en heb je moeite met loslaten?

Je krijgt waarschijnlijk ook te maken met liefdesrelaties en dan komt er ook intimiteit bij. Durf jij jezelf te zijn in de relatie? Kun je geven en nemen?

Afscheid nemen/loslaten

Verlies gaat over het kwijtraken van alles waar je in jouw leven waarde aan hecht. Dat kan een partner zijn, maar ook een hond of een poes of een ander huisdier, een baan, jouw (pyschische) gezondheid, jouw huis, een echtscheiding, etc.

Wat je ook verliest, je belandt hiermee in een rouwproces. Hoe lang zo’n proces duurt kan niemand zeggen. Dat is voor iedereen verschillend.

Rouwen/voelen

Als je in deze fase bent gekomen voel je de rauwe pijn van het verlies. Zeker als je het verlies niet aan hebt zien komen, ben je totaal flabbergasted en onvoorbereid op wat rouw teweeg kan brengen.

Betekenis geven

Uiteindelijk probeer je jouw verlies een plekje te geven, zodat je jouw leven weer kunt oppakken en voortzetten in de nieuwe setting. Daarvoor zal je eerst moeten leren leven met het verlies dat je geleden hebt. Je neemt het verlies mee in je hart en je zal het niet vergeten, maar het belet je niet meer om verder te gaan en om weer open te gaan staan om contact te maken met anderen. Daar begint jouw cirkel opnieuw.

Hiermee is de cirkel rond. Deze cirkel is van toepassing voor iemand die in de basis goed gehecht is. Iemand die heeft geleerd in het leven op een goede manier met zijn/haar emoties om te gaan. Iemand die empathisch is en die in staat is hulp te vragen en te geven. Een veilig gehecht persoon is in contact met zijn gevoel en durft dat gevoel te uiten.

De cirkel van verstoorde rouw

De cirkel van verstoorde rouw laat zien wat er gebeurt als een rouwproces niet op de juiste manier verloopt. Ergens in de cirkel ontstaat er een hapering, waardoor je in het rouwprocess blijft “hangen”. Is dit het geval, dan heb je hulp nodig om alsnog het rouwproces op een goede manier te voltooien.

De cirkel van verstoorde rouw is geplaats in de verliescirkel zodat je op een duidelijke manier kunt zien, waar het rouwproces vastloopt.

De Verstoorde Cirkel Van Rouw

Isoleren

Na het verlies is er een behoefte om alleen te zijn, alleen te voelen en te verwerken. Andere mensen worden niet of nauwelijks toegelaten. Er wordt geen hulp gevraagd en er is geen behoefte aan steun en troost van anderen. Ook in relaties waar rouwenden elkaar zo hard nodig hebben, kan het gebeuren dat men uit elkaar groeit door een verlieservaring.

Onthechten

Het veilig hechten begint al in onze jeugdjaren. Hoe beter je je kunt hechten in relaties, hoe beter kan worden omgegaan met verlies. Op het moment dat er een verlies is bij iemand die niet goed gehecht is, wordt de afstand tot anderen steeds groter. Er ontbreekt steeds meer structuur en men dreigt steeds verder af te glijden. In deze situaties kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid, depressies of alcohol-  of drugsgebruik een grote rol gaan spelen.

Intimiteit vermijden

Een goed voorbeeld hiervan is etalagegedrag, dit houdt in dat je het rouwproces vermijdt en wegkruipt. Het uiten van gevoelens wordt als zwak gezien. Dus wordt er naar buiten toe steeds meer de indruk gewekt dat alles prima gaat. Het tegenovergestelde is juist vaak het geval. Uiterlijkheden worden hierbij vaak als heel belangrijk ervaren. Ook de partner, vriend of vriendin worden op een afstand gehouden. De echte gevoelens worden niet of slechts mondjesmaat gedeeld. Het achterste van de tong nooit.

Vastklampen

Het vasthouden aan een herinnering en het niet onder ogen zien van de realiteit staat een rouwverwerkingsproces in de weg. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een slaapkamer van een overledene die na jaren nog steeds in dezelfde staat wordt gehouden. Of iemand die ziek is zijn of haar levenswijze niet kan aanpassen aan de nieuwe situatie. Daardoor wordt er steeds over een grens gegaan zodat de kwaliteit van leven steeds minder wordt. Door zich vast te klampen aan het verleden staat een toekomst in de weg.

Op slot gaan

Vaak betreft het hier mensen die een verlies als zeer ingrijpend hebben ervaren. Die pijn die ze hierdoor ervaren willen ze nooit meer ervaren. Zij sluiten zich volledig af en storten zich bijvoorbeeld helemaal in hun werk. Ze doen alles om maar niet de pijn te hoeven voelen die zij eigenlijk ervaren. Dit kan jaren goedgaan, alleen komt er een moment dat ook zij iets met hun verlies moeten doen. Rouw laat zich uiteindelijk niet negeren.

Jij kunt wel klaar zijn met het rouwproces, maar het rouwproces is nog niet klaar met jou!

Zinloosheid ervaren

Het verlies kan zo pijnlijk zijn dat het niet lukt om dit verlies een betekenis te geven. Het leven lijkt oneindig en zinloos en niet meer de moeite waard. Een depressie of zelfs de gedachten om zelfmoord te plegen kunnen hier een grote rol spelen. Als je dit ervaart zoek dan hulp.

En zo is de cirkel van verstoorde rouw rond. Bij de cirkel van verstoorde rouw is er bijna altijd hulp nodig. Het lukt je niet om het verlies alleen te verwerken. Als een verlies jouw dagelijks functioneren in de weg blijft staan dan heb je misschien net even dat zetje in de goede richting nodig. Dit zetje kun je krijgen bij bijvoorbeeld De Steven. Zij geven coaching door heel Nederland.

Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Aanbevolen artikelen