Relatie Communicatie Liefde Seks

5 Bewezen Manieren Om De Liefde Tussen Jullie Te Laten Bloeien!

5 manieren om de liefde te laten bloeien
Er zijn vijf bewezen manieren die de romantiek in een relatie terug kunnen brengen, zelfs wanneer je partner al tijden meer naar zijn telefoon kijkt dan naar jou. 

Er is niets mis met grootse romantische gebaren en toch blijkt uit onderzoek dat het juist de kleine, lieve, dagelijkse en spontane dingen zijn die een relatie sterker maken. Die tonen namelijk de bestendigheid van je liefde voor je partner, waardoor de ander zich gezien, gewaardeerd en veilig voelt, terwijl een groot gebaar meer een momentopname is.

Uit een Britse studie naar langdurige relaties onder 4000 deelnemers bleek dat kleine alledaagse dingen als een kop thee op bed brengen, de vuilnis buiten zetten en zeggen dat de ander er goed uitziet, meer werden gewaardeerd dan cadeaus als bloemen of chocolade. Daarnaast is het belangrijk positief te reageren op emotional bids: momenten waarop je partner even connectie zoek. Dat kan expliciet zijn, met een vraag als ‘Mag ik een kus?’, maar ook met een terloopse opmerking als ‘Lekker weer vandaag, he?’ Een korte reactie als ‘Ja, heerlijk’ is al voldoende, maar wel essentieel. Het kan zelfs het verschil maken, blijkt uit een zesjarige studie van de beroemde relatieonderzoeker John Gottman onder pasgetrouwde stellen.

Koppels die meestal tegemoetkwamen aan de emotional bids van de ander waren aan het eind van die zes jaar nog samen, terwijl de stellen die dat vaak niet deden uit elkaar waren. Kleine uitingen van liefde vormen het fundament van een fijne, goede en warme relatie. Ze creëren een gevoel van intimiteit, verbondendheid én een groter seksueel verlangen, met name bij de vrouwen. Ze maken dat we aan het eind van de dag in de armen van onze geliefde willen kruipen. Romantisch zijn is dus eigenlijk best makkelijk.

Kleine uitingen van liefde zijn het fundament van een fijne relatie

1. Dans samen

Dansen is een oerdrift waarmee we laten zien: ik ben soepel, gezond en woest aantrekkelijk. Hoe we het best kunnen dansen om onze aantrekkingskracht te vergroten, verschilt per sekse, Mannen dansen met energieke, middelgrote bewegingen die complex en gecoördineerd zijn. Dat bewijst dat ze motorisch goed ontwikkeld zijn; een signaal van een goede gezondheid. Vrouwen kunnen zich ervan afmaken met wat heupgewieg, dat benadrukt hun vrouwelijkheid. Voor de liefde werkt het vooral goed om lichaamsbewegingen op elkaar af te stemmen, want dat versterkt de saamhorigheid en loyaliteit. Elkaar af en toe aanraken maakt het dansen nog intiemer en sensueler. Bovendien verbetert dansen de stemming en dat werkt door in jullie relatie. Hoe intensiever jullie dansen, hoe groter het effect. Voor wie niet kansen, samen naar muziek luisteren werkt ook verbindend en geeft het humeur een boost. Dus: Spotify aan en gaan met die banaan!

2. Zie het goede in elkaar

Na een jaar of twee nemen over het algemeen de verliefdheidsstofjes af, waardoor hun blik steeds scherper, zeg maar gerust kritischer, wordt. Gelukkig kun je die roze bril bewust weer opzetten door nadruk te leggen op elkaars pluspunten. Wie een zorgzame, geestige slimme, handige of knappe partner heeft, doet er goed aan zijn aandacht op die kanten te richten. Kijken naar wat je partner allemaal wel in huis heeft in plaats van wat er allemaal ontbreekt. Gaat dat niet vanzelf, dan helpt het om terug te denken aan de beginfase van jullie relatie. Stel jezelf hierbij de volgende vraag: “Waarom zijn wij destijds voor elkaar gevallen?”

Kies vervolgens de drie belangrijkste pluspunten en denk aan een recent voorbeeld waarbij die goed tot uiting kwamen. Misschien die heerlijke vrijpartij, die lekkere zelfbereide maaltijd van laatst, of dat fijne gesprek na een lange werkdag.

Nog een belangrijk aandachtspunt: regelmatig expliciet naar de ander uitspreken waarom we zo blij met hem of haar zijn. Dat is fijn om te horen en bovendien heeft de ander dan ook weer even een rooskleurige blik.

3. Kijk samen een film

Kijken jullie graag samen televisie? Kies dan een film of een serie waar jullie allebei om moeten lachen, ontroerd raken of waar jullie om moeten huilen. Dan ontstaat er biologische synchroniteit. Dat betekent dat de fysiologische reacties die gepaard gaan met emoties, zoals verandering in hartslag of ademhaling, gelijk gaan lopen. En uit experimenten aan de universiteit van North Carolina bleek dat hoe vaker dat bij partners gebeurt, hoe gelukkiger de relatie – ook op de langere termijn.

Als de liefde minder lekker loopt, dan is een film over liefdesproblemen een goede keus. Die kan een goed aanknopingspunt zijn voor een gesprek over wat er speelt binnen de relatie. Over het algemeen weten stellen heel goed wat er niet goed gaat in de relatie en wat ze niet goed doen. De film geeft een aanzet om hierover te praten met elkaar en het huidige gedrag te overdenken en aan te passen. Soms kunnen stellen dit zelf doen door de inzichten die zijn ontstaan en soms hebben ze hier wat hulp bij nodig omdat ze vanuit huis nooit een goed voorbeeld hebben gehad hoe ze problemen met elkaar kunnen bespreken.

4. Flirt met elkaar

‘Wat zie je er lekker uit vandaag…’ Een flirterig appje is genoeg om endorfine, oxytocine en dopamine op te wekken: de stoffen in het brein die voor liefdesgevoelens zorgen. We flirten vooral als we elkaar willen veroveren. Is de buit binnen, dan houden we daarmee op. Terwijl ervaren dat de ander ons ziet en aantrekkelijk vindt ook (of zelfs juist) ná die beginfase belangrijk blijft. Een eenvoudige manier is om gewoon eens midden op de werkdag een spannend berichtje te sturen. Dat de ander misschien net in een vergadering zit, maakt het alleen maar leuker en spannender.

Kus elkaar bij het weggaan en weerzien. Geen snelle kus, maar minstens zes seconden, zodat het lichaam tijd heeft om oxytocine aan te maken, wat een gevoel van verbondenheid geeft.

Ook (naakt) tegen elkaar aan slapen helpt, 94% van de stellen die tegen elkaar aan slapen zijn gelukkig. Dat komt door het huid-op-huidcontact, dit maakt stoffen aan die gevoelens van liefde stimuleren.

5. Vervul elkaars sekswensen

Sloven we ons in het prille begin nog enorm uit op seksgebied, na verloop van tijd ontwikkelen we in lange relaties vaak routines. We weten op een gegeven moment precies op welke knoppen we bij elkaar moeten drukken. Ook al maakt het seks prettig en vertrouwd, het kan daardoor ook wat saai worden tussen de lakens. Het wordt wat mechanischer en efficiënter; je stopt met de poespas eromheen. Vrijen is nog wel bevredigend, maar niet meer spannend. Er ontstaat gewenning en daardoor nemen de positieve effecten van seks af.

Blijf elkaar verleiden en verrassen. Een speelse manier is door allebei een aantal sekswensen in een pot te doen. Trek om de beurt een wens en voer die uit. Beschrijf vooral expliciet wat je precies wilt: dat is lekker duidelijk en opwindend. Bovendien is het meteen een laagdrempelige manier om je partner te laten weten wat je lekker vindt. Heb je wensen waar de ander nog niet vanaf weet? Dan is dit de kans om te krijgen wat je wilt.

Bronnen: P. Lovatt, The surprising secret to being smarter, stronger, happier

The Little Things That Will Make or Break Your RelationshipCaroline Sweatt-Eldredge, LPC

Shared emotions in shared lives: Moments of co-experienced affect, more than individually experienced affect, linked to relationship quality.

Examining the possible functions of kissing in romantic relationshipsRafael Wlodarski 1Robin I M Dunbar

More Than Just Sex: Affection Mediates the Association Between Sexual Activity and Well-Being

Psychologie Magazine

Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Aanbevolen artikelen