Relatie Communicatie

5 Principes Van Effectieve Communicatie

Door effectieve communicatie in te zetten kun je op een directie, niet- beschuldigende manier jouw behoeften en verwachtingen naar je partner toe uiten. Het is een heel effectief hulpmiddel. Waar mensen met een veilige hechtingstijl dit van nature doen, is het voor degenen die een angstige of vermijdende hechtingsstijl hebben iets wat tegen hun natuur kan indruisen.

Waarom zou je effectieve communicatie gebruiken?

Effectieve communicatie werkt bij het bereiken van twee doelen:

  1. Het kiezen van de juiste partner
  2. Om te garanderen dat jouw behoeften in de relatie worden vervuld, of die relatie nu heel pril is of al lang bestaat.

Ik ga even in op de tweede, ik ben tenslotte relatietherapeut en geen matchmaker 😉

Door je behoeften duidelijk te verwoorden kun je het je partner een stuk gemakkelijker maken om eraan tegemoet te komen. Hij of zij hoeft er niet naar te raden of jou iets dwarszit -of wat het is wat je dwarszit.

De schoonheid van effectieve communicatie

De schoonheid van effectieve communicatie is dat je door die in te zetten een veronderstelde zwakte kunt ombuigen in een voordeel.

Met effectieve communicatie wordt gecommuniceerd op een niet kwetsende manier, zonder je partner onder druk te zetten, zodat de ander open tegen je kan zijn zonder zich aangevallen, bekritiseerd of beschuldigd te voelen.

Is effectieve communicatie makkelijk?

Effectieve communicatie lijkt misschien makkelijk, maar dat is niet zo. Niet iedereen kan dit. Onveilig gehechte mensen kunnen vaak niet in contact komen met de dingen die hen echt dwarszitten. Ze raken overmand door emoties en halen uit. Daarnaast hebben ze vanuit het gezin van herkomst vaak ook niet geleerd om over emoties te praten en situaties op te lossen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een veilige hechtingsstijl niet zo heftig reageren en niet zo snel overspoeld raken, en daardoor kalm en effectief kunnen communiceren over hun eigen gevoelens en inspelen op de behoeften van hun partners.

Wanneer moet je effectieve communicatie inzetten?

Eigenlijk zou iedereen altijd en overal effectieve communicatie in moeten zetten. Voor iemand die onveilig gehecht is, voelt dit in het begin enorm gekuntseld en het is ook niet makkelijk om het te leren. Maar hey, je spreekt ook niet van de ene op de andere dag Italiaans. Tenzij je een enorme talenknobbel hebt, maar dan nog…

Oefening baart kunst! En waar een wil is is een weg.

In onderstaand filmpje komen de 5 principes van effectieve communicatie voorbij.

Wil je meer weten over hechtingsstijlen en hoe je deze 5 principes direct in kunt zetten? Lees dan ook onderstaande blogs:
https://fideliz.nl/oorzaken-van-een-onveilige-hechting/
https://fideliz.nl/voer-een-goed-gesprek-met-je-partner/

Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Aanbevolen artikelen