Relatie

Hoe Herken Je Relatieproblemen?

Hoe Herken Je Relatieproblemen

Hoe herken je relatieproblemen? En hoe los je ze op? Om relatieproblemen op te lossen is het van belang dat je ze herkent, maar daarnaast ook dat je deze erkent. Ook is het hierbij van belang dat jij jou eigen aandeel hierin ziet. Ik hoor vrouwen vaak de verwijten maken: ‘Ja maar hij luistert nooit naar wat ik zeg.’ ‘Ik moet alles alleen doen en ik sta er helemaal alleen voor!’ en ‘Mijn man is zo lui! Soms heb ik het gevoel dat ik 4 kinderen heb in plaats van 3.’ De man en zijn acties, of juist de acties die hij niet uitvoert, worden dus vaak als het probleem aangewezen. Toch is dit niet het geval.

Ik snap dat het voor jou wel zo voelt, maar ik kan je vertellen dat dit ook bij jou niet het geval is. Het is het patroon waar jullie in terecht zijn gekomen. Jullie zijn samen in de dramadriehoek beland! In een negatieve interactiecirkel! En dit patroon kunnen jullie samen te bestrijden, maar dan moeten jullie wel eerst de problemen erkennen.

Hoe Herken Je Relatieproblemen?

Relatieproblemen erkennen

Je relatie is één van de meest waardevolle aspecten in je leven, toch als er zich problemen aandienen vindt men het lastig om dit te erkennen of ze herkennen het niet. De vrouw laat al wat subtiele signalen doorschemeren, maar deze zijn voor de man zo subtiel (vaak té subtiel) dat op het moment dat de bom echt barst hij ook zomaar verbaasd kan zeggen: “Maar het ging toch goed?”

Wacht dus niet te lang met het inschakelen van hulp. Je kunt beter kleine barsten repareren dan grote barsten die de boel nog net bij elkaar houden. Je hoeft je niet te schamen om hulp te zoeken en ik kan mij voorstellen dat je het misschien wel lastig vindt om aan een onbekende jouw ziel en zaligheid toe te vertrouwen. Daarnaast bestaat er voor relatietherapie geen vergoeding vanuit de basisverzekering, maar een scheiding is een stuk duurder!

Positieve illusies

Gemiddeld duurt het 6 jaar voordat men naar een relatietherapeut stapt. Waarom partners pas zo laat hulp zoeken bij problemen en waarom ze zo negatief over elkaar kunnen praten, zal ik je uitleggen. Dit komt door de positieve illusies die partners over elkaar hebben. Dit zijn geïdealiseerde beelden die partners erop na houden over hun relatie en elkaar. Zo denken ze dat hun relatie beter is dan die van andere stellen. Ze denken dat ze in hun relatie, beter met elkaar kunnen communiceren, intiemere gesprekken hebben, samen leukere dingen doen, elkaar beter begrijpen, etc. Bovendien denken partners vaak dat hen in de toekomst vooral positieve gebeurtenissen zullen overkomen en weinig negatieve.

Voordeel positieve illusies

Partners zien zichzelf bijvoorbeeld samen, als ze gepensioneerd zijn, lekker rondreizen. Bij de mogelijkheid dat één van beide ernstig ziek wordt of werkeloos raakt, staat men liever niet stil. De slechte dingen in het leven treffen vooral andere stellen. Of dit soort positieve illusies waar zijn of niet, dat doet er niet toe. Ze hebben wel een functie: ze houden partners tevreden met hun relatie en met elkaar, en ze geven hoop voor de toekomst!

Nadeel positieve illusies

Het nadeel is dat ze er ook voor zorgen dat partners lange tijd hun kop in het zand kunnen steken als er relatieproblemen ontstaan of er zich gebeurtenissen voordoen die een tol eisen van de relatie. Hierdoor krijgen onderlinge problemen en spanningen de kans om op te lopen. Bovendien wordt men vaak ook ‘lui’ als het om de relatie gaat: ze doen er niet al te veel moeite meer voor omdat de relatie in hun ogen al werkt. Als er dan problemen zijn dan denken ze al snel dat het wel goed komt.

Te lang wachten met hulp zoeken

Ik zie vaak in mijn praktijk dat stellen te lang wachten met hulp zoeken. Op het moment dat ze er zijn vertellen ze ook regelmatig dat ze al jarenlang niet helemaal tevreden waren met hun relatie. Partners stoppen de onvrede vaak weg. Ze willen het niet voelen, denken dat het vanzelf goed komt of dat het vanzelf wel weer overwaait. Pas als de problemen flink zijn opgestapeld of als er een crisis ontstaat -bijvoorbeeld als één van de partners is vreemdgegaan- zoeken stellen hulp.

Positieve illusies zorgen er niet alleen voor dat stellen laat hulp zoeken voor hun relatie. Ze veroorzaken soms ook een enorme kater als partners hun kop uit het zand halen en moeten erkennen dat hun relatie toch niet zo goed en speciaal was als ze zelf dachten. Er ontstaat strijd en het idee dat partners alles samen en in goede harmonie kunnen oplossen sneuvelt. Wanneer positieve illusies uiteenvallen, ontstaan vaak negatieve attributies.

Negatieve attributies

Negatieve attributies zijn gedachten waarin mensen hun partner de schuld geven van de relatieproblemen en waarin negatief gedrag van de partner wordt gezien als iets wat hij of zij opzettelijk doet en wat iets zegt over wie hij of zij is. Negatieve attributies komen voort uit boosheid, onvrede of een gevoel van onrechtvaardigheid. Maken partners veel negatieve attributies, dan kan dit relatieproblemen versterken. Ze zien dan alleen nog maar het negatieve van de ander. De ene partner uit dan beschuldigingen die in de ogen van de ander onredelijk zijn, waarop die weer hetzelfde doet. Ook voor buitenstaanders zijn partners met relatieproblemen vaak te herkennen aan uitspraken die hun negatieve attributies over elkaar weerspiegelen.

Positieve en Negatieve Attributies

Uitspraken waaruit negatieve attributies blijken

Iedereen vertoont wel eens voor de partner onprettig gedrag. Dat gedrag kan je op verschillende manieren interpreteren. Stel dat Karel en Miep een taakverdeling hebben in het huishouden en Rinus heeft zijn aandeel niet gedaan. Miep zegt hierover tegen een vriendin:

  • Klaas is nu eenmaal lui. Gedrag zegt iets over hoe hij is als persoon.
  • Klaas vind het huishouden nu eenmaal niet belangrijk. Dat heeft hij altijd al gehad. Gedrag zal waarschijnlijk niet veranderen.
  • Dit is gewoon weer een voorbeeld van hoe je niet op Klaas kan bouwen, dat merk ik aan alles in onze relatie. Gedrag heeft invloed op andere onderdelen van de relatie.
  • Klaas wacht gewoon totdat ik het doe, zodat hij het niet hoeft te doen. Gedrag wordt gezien als opzet.
  • Klaas houdt gewoon geen rekening met mij. Gedrag wordt gezien als egoïstisch.
  • Dit kan natuurlijk niet en als ik Klaas straks zie, dan zal ik hem eens goed de waarheid zeggen. Gedrag is slecht en moet afgestraft worden.

Miep maakt zich met deze gedachten en uitspraken alleen maar bozer. Miep had ook kunnen denken: ‘Ach Klaas is het gewoon vergeten, hij heeft vandaag ook veel aan zijn hoofd en hij doet dit vast niet met opzet. Ik vraag Klaas straks wel of hij het alsnog wil doen.’

Anders en milder denken betekent niet dat Miep Klaas vrijpleit van zijn taken, maar wel dat ze hem niet meteen “straft” en hem de kans geeft om het goed te maken. En dat zorgt voor minder stress in de relatie.

Relatietips en trics

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE RELATIETIPS & TRICS, PLUS ENKELE EXCLUSIEVE TESTS!
We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Aanbevolen artikelen