Liesbeth en Mark zijn al vijf jaar samen, maar steeds vaker lopen ze tegen dezelfde problemen aan. Liesbeth voelt zich vaak verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de relatie, terwijl Mark zich op de achtergrond houdt en moeite heeft om zijn gevoelens te uiten. Ze komen erachter dat ze vastzitten in een patroon waarin Liesbeth meer nabijheid zoekt en Mark juist afstand bewaart. Dit patroon heeft diepe wortels in hun jeugd en hechtingsstijlen.
De achtergrond van Liesbeth
Liesbeth groeide op als oudste dochter in een gezin met drie kinderen. Haar ouders waren liefdevol, maar ze kreeg al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheden opgelegd. Ze moest bijvoorbeeld altijd de was opvouwen, terwijl haar jongere broers dat niet hoefden. Haar moeder was bezorgd over haar gewicht en lette streng op wat ze at. Hierdoor leerde Liesbeth dat ze zich moest aanpassen en zichzelf in toom moest houden om liefde en acceptatie te verdienen.
In haar volwassen leven heeft Liesbeth de neiging ontwikkeld om veel verantwoordelijkheid op zich te nemen en bevestiging te zoeken in haar relaties. Ze voelt zich vaak onzeker als ze geen duidelijke signalen van liefde of erkenning ontvangt.
De achtergrond van Mark
Mark groeide op op een boerderij, waar het gezinsleven werd gedomineerd door het bedrijf. Zijn vader was een autoritair figuur die weinig emotionele verbinding liet zien. Alles draaide om de koeien en het werk, en er was weinig ruimte voor gevoelens. Zijn moeder zorgde voor het gezin, maar fungeerde vooral als uitlaatklep voor haar eigen frustraties. Als kind voelde Mark zich vaak buitengesloten en had hij moeite om zijn emoties te delen.
Toen hij op jonge leeftijd voor schut werd gezet door een tante in een groep mensen, trok hij zich emotioneel steeds verder terug. Dit patroon zette zich voort in zijn volwassen leven, waardoor hij zich in relaties vaak afzijdig houdt en emotionele confrontaties vermijdt.
De dynamiek tussen Liesbeth en Mark
Liesbeth en Mark hebben allebei hechtingspatronen ontwikkeld die elkaar versterken. Liesbeth heeft een angstige hechtingsstijl, waarbij ze zich constant afvraagt of ze wel genoeg geliefd is en bevestiging zoekt. Mark daarentegen heeft een vermijdende hechtingsstijl, waarbij hij afstand bewaart en emoties uit de weg gaat om zichzelf te beschermen.
Dit resulteert in een vicieuze cirkel:
- Liesbeth zoekt toenadering, stelt vragen, wil verbinding en bevestiging.
- Mark trekt zich terug, voelt zich overweldigd en reageert met stilte of afleiding.
- Liesbeth raakt gefrustreerd en gaat meer aandringen, wat Mark nog verder doet terugtrekken.
Beide partners voelen zich niet gehoord of begrepen, en de patronen uit hun jeugd herhalen zich in hun relatie.
Hoe doorbreek je deze patronen?
Om uit deze dynamiek te stappen, is het belangrijk dat beide partners inzicht krijgen in hun eigen hechtingsstijl en de impact hiervan op hun relatie. Een aantal praktische stappen die hen kunnen helpen:
- Bewustwording: Begrijpen dat hun reacties voortkomen uit oude patronen en niet per se iets zeggen over hun liefde voor elkaar.
- Communicatie verbeteren: Open en eerlijke gesprekken voeren over gevoelens zonder verwijten of oordelen.
- Grenzen respecteren: Liesbeth kan leren om haar behoefte aan bevestiging meer in balans te brengen, terwijl Mark kan oefenen met het delen van zijn gevoelens.
- Systemisch kijken naar de oorsprong: Door naar hun familiesystemen te kijken, kunnen ze inzicht krijgen in waarom bepaalde patronen zo hardnekkig zijn en hoe ze daar losser van kunnen komen.

Bronnen
- Bowlby, J. (1988). A Secure Base: Parent-Child Attachment and Healthy Human Development. Routledge.
- Levine, A., & Heller, R. (2010). Attached: The New Science of Adult Attachment and How It Can Help You Find – and Keep – Love. TarcherPerigee.
- Van der Kolk, B. (2014). The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma. Viking.
- Nagy, I. (2015). Contextuele therapie en hechting. Coutinho.
Door inzicht te krijgen in hun hechtingsstijlen en systemische achtergrond, kunnen Liesbeth en Mark leren hoe ze elkaar beter kunnen begrijpen en een veiligere, meer verbonden relatie kunnen opbouwen.
In mijn praktijk help ik stellen zoals Liesbeth en Mark om deze patronen te doorbreken. Samen kijken we waar dergelijke dynamieken zijn opgebouwd en hoe ze in het hier en nu in stand worden gehouden. Dit doen we met een familieopstelling en vervolgens kan ik helpen om triggers die in het verleden zijn ontstaan weg te nemen met IEMT. Daarna kunnen cliënten samen veranderingen door gaan zetten in het IBCT traject. Door het op deze manier aan te pakken zal hun relatie significant verbeteren, omdat ze niet meer reageren vanuit die oude overtuigingen.